Gość Jan_Nepenti Napisano 25 Listopada 2006 Share Napisano 25 Listopada 2006 Ile czasu zajmuje muchołówce strawienie owada? -Nie można jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie. Może być to około kilku tygodni jednak zawsze zależy od paru czynników jakimi są: -kondycja rośliny (im lepsza tym szybciej trawi) -wielkość rośliny/pułapek (im większa tym szybciej radzi sobie z owadem ponieważ większa powierzchnia chłonięcia związków z owada) -rozmiar/objętość owada (im większy tym wolniej, wiadomo--- więcej do strawienia) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alcio Napisano 30 Marca 2007 Share Napisano 30 Marca 2007 Ja pozwolilem sobie przeprowadzic na moich 'regula form' maly eksperyment ;] Otoz mam dwie mucholowki takiej samej wielkosci(kupilem w OBI ).Sa one w dobrej kondycji. Z obydwiema postepowalem prawie identycznie. Prawie dlatego, ze jedna byla doswietlana a druga nie .Podlewalem obie destylka. Na dworze zlapalem kiedys 2 muchy (wielkoscia takie same). Nakarmilem nimi mucholowki i co zaobserwowalem: Mucholowka doswietlana( zarowka energooszczedna o barwie swiatla 6400k) strawila owada w 8 dni i otworzyla polapke( ma polapce zostal pancerzyk) Mucholowka nie doswietlana strawila owad w 20 dni (rowniez zostal pancerzyk) Moj wniosek: Doswietlanie roslin rowniez ma wplyw na szybkosc trawienia roslin a musze zaznaczyc ze obydwie roslinki byly w takiej samej kondycji [oceniam na DB(dobra)] P.S Moge sie mylic. Sa to obserwacje nie doswiadczonego hodowcy. B) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 30 Marca 2007 Share Napisano 30 Marca 2007 ciekawe spostrzeżenie ale żeby uznać to za prawidłowość trzeba by zrobić więcej testów i zobaczyć czy uzyska się powtarzalność wyników.Chociaż to logiczne że roślina z większą ilością światła strawi szybciej owada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 30 Marca 2007 Share Napisano 30 Marca 2007 7 dni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 31 Marca 2007 Share Napisano 31 Marca 2007 Alcio- ciekawe spostrzeżenie być może ilość światła ma wpływ na produkcję enzymów trawiennych. Możliwe jest jeszcze, że doświetlając roślinę w pewnym stopniu dostarczyłeś jej energii cieplnej co przyspieszyło trawienie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Ja 3 tygodnie temu wrzuciłem szerszenia (żywego) do swojej muchołówki, i jeszcze się nie otwarła i chyba się nie otworzy tylko uschnie. Pułapka wielkości 3,5 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Na pewno szerszeń? Mały jakiś taki. Otworzyła nie otwarła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 (edytowane) na pewno, nie był jakiś bardzo duży, ale pułapka ma 3,5 cm więc nie taka mała Dzisiaj się mi zaczęła otwierać po 4 tygodniach, jak się otworzy to zrobię zdjęcie tego szerszenia. Edytowane 30 Maja 2010 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi